Ügyfélszolgálat: +36(30)451-6801

Rush & Poppers

A poppers hatása és mellékhatása

Rush, Poppers
poppers hatása és mellékhatása

Áttekintés

A poppers inhalálószer leggyakoribb típusa az amil-nitrit. Gyakran összetévesztik az amil-nitráttal, amely valójában egy másik vegyi anyag, hasonló névvel, gyakran tévesen amil-nitrátként írva. A poppert folyékony arany, butil-nitrit, szívgyógyszer és szobaszagtalanító néven is ismerik.

A poppers kifejezést először az 1960-as években kezdték el használni ezekre a drogokra, amikor az amil-nitritet, amelyet akkoriban szívgyógyszerként használtak, kapszulákban árulták, amelyeket feltörtek, vagy "kipattintottak", hogy a vegyi anyag felszabaduljon.

Soha ne próbáljon meg valós vagy vélt szívproblémát kezelni poppers-szel, hacsak nem orvos írja fel.

Soha ne hagyjon nyitott üveg poppert a szobában, akár reméli, hogy szagtalanítani tudja, akár nem. Nem lenne hatékony szagtalanító, és káros is lehet.

Droghasználat

Bár ma már ritkán használják szívproblémákra, az amil-nitritet cianidmérgezés kezelésére használták. A poppereket széles körben használják rekreációs drogként, különösen a melegek körében, és jellemzően közvetlenül a kis üvegekből belélegzett gőz formájában fogyasztják.

A poppers olcsó és könnyen beszerezhető, gyakran árulják szobaszagtalanítóként vagy ajzószerként a szexshopokban, bár használatuk jelentős kockázatokkal jár. A rövid, intenzív, néhány másodperctől néhány percig tartó hatások miatt a poppert gyakran más dizájnerdrogok, például az LSD (LSD) és az ecstasy kiegészítőjeként használják.

Ez a fajta használat nem feltétlenül kapcsolódik a szexhez. Ehelyett az emberek a poppert az azonnali "rohanás" vagy az intenzív ellazulás, szédülés, eufória, hangulatemelkedés és mámor érzésének vágyával használják.

Hatások

A popperek nagyon gyorsan hatnak, szinte azonnali, meleg érzéseket és szédülést okoznak, hasonlóan az extrém alkoholmérgezés érzéséhez. A hatás a szer belélegzése után nagyon gyorsan jelentkezik, de az olyan drogokkal ellentétben, mint az alkohol, csak másodpercekig vagy percekig tart. Míg egyesek kellemesnek találják a poppers hatását, mások rendkívül zavarónak és kellemetlennek.

A popperek értágítók, ami azt jelenti, hogy kitágítják az ereket. Ennek következtében a vérnyomás gyorsan csökken, ami szédüléshez vezet, és néha rövid ideig tartó eszméletvesztéshez és izomerővesztéshez, úgynevezett szinkópához vezet. Ezzel egyidejűleg a szív felgyorsul, még akkor is, ha a poppert használó személy nyugodt, ez az úgynevezett tachycardia.

A rush poppers másik hatása a végbél záróizomzat ellazulása. Emiatt a poppereket az anális szex megkönnyítésére is használják. Ezenkívül egyes felhasználók úgy találják, hogy a poppers használata szex közben növeli a szexuális érzéseket és fokozza az orgazmust.

Hatások:

  • értágulás, meleg érzéssel
  • vérnyomáscsökkenés szédüléssel, és akár ájulással.
  • Tachycardia (szapora szívverés)
  • a végbél záróizomzat ellazulása

Mellékhatások:

  • bőrelváltozások az orr és az ajkak körül
  • arcüreggyulladás és légúti allergiás reakciók
  • fejfájás
  • megnövekedett intraokuláris nyomás

Mellékhatások

A poppers potenciálisan különféle bőrirritációkat okozhat, például az orr, a száj, az ajkak és az arc környékén. Ezeket tévesen impetigóként vagy súlyos seborrheás dermatitisként diagnosztizálhatják. Ezek a bőrproblémák általában a poppers használatának abbahagyását követő hét-tíz napon belül gyógyulnak.

A popperek meglehetősen irritálóak, és akár arcüreggyulladást okozhatnak. Sípoló légzéssel és légzési nehézségekkel kísért allergiás reakciókat is kiválthatnak. Mivel a popperek illatosítottak lehetnek, allergiás reakciókat válthat ki a benne lévő illatanyagok belélegzése is.

Gyakran előfordulhat fejfájás, amely az enyhétől a súlyosig terjedhet. A jelentések szerint a popperek bizonyos egyéneknél szemkárosodást okozhatnak.

Felhasználás

Az amil-nitritet először 1844-ben Antoine Jérôme Balard szintetizálta, és Sir Thomas Lauder Brunton népszerűsítette az angina pectoris kezelésére. Rekreációs drogként azonban csak az 1960-as években vált ismertté, kezdetben a meleg közösségben.

A meleg férfiak felfedezték, hogy a poppers segít nekik mentálisan és fizikailag ellazulni, fokozza a szexuális izgalmat, megkönnyíti és kevésbé fájdalmassá teszi az anális szexet, és fokozza az orgazmust. Ezeket a drogokat még mindig széles körben használják a meleg férfiak.

Míg az olyan drogok, mint a kristálymet, az ecstasy és a ketamin használata csökkent a 2000-es években, a poppers és a kokain használata stabil maradt a meleg férfiak körében.

A poppers pszichoaktív drogként való használata a meleg közösségből terjedt el a szabadidős drogok közösségében, és az 1970-es évek diszkóboomjával, valamint az 1980-as és 90-es évek klub- és rave-szcénájával vált egyre szélesebb körben elterjedtebbé. A kanadai aborigin közösségek körében komoly egészségügyi problémaként ismerték el, de átível a társadalmi osztályokon.

Egy 1998-as, brit orvostanhallgatók körében végzett tanulmány szerint a férfi orvostanhallgatók 12,8 százaléka és a női orvostanhallgatók 6,3 százaléka használt poppert szabadidős drogként. Emellett aggodalomra ad okot az inhalálószerek, köztük a poppers használatának közelmúltbeli növekedése a tizenévesek körében.

töltés

TÖLTÉS